Home
 
Nieuws
 
Voorwaarden
en inschrijving
 
Deelnemers
 
Route
 
Verzorging
 
Medailles
 
Bereikbaarheid
en verblijf
 
Kennedymars
voor dummies
 
Historie
 
Foto gallerij
 
Shop
 
Partners
 
Links
 
Contact

Kennedymars voor dummies


Training

Om goed voorbereid te zijn moet men van te voren toch zeker de dubbele afstand van de mars hebben gelopen. Begin met een uurtje wandelen, daarna enkele keren twee uur. Vervolgens ongeveer de volgende opbouw: 20 km - 30 km - 35 km - 40 km en tenslotte als generale repetitie 50 km. Als die 50 km geen echte problemen opleveren zou men in staat moeten zijn ook de 80 km te volbrengen.Tussen de trainingsmarsen een weekje rust geeft het lichaam weer de kans geheel fit te worden. Overigens kan een extra (avond-) wandeling ertussendoor natuurlijk geen kwaad.
Tijdens de trainingstochten merk je vanzelf welke je zwakke punten zijn. Die kunnen voor iedere persoon verschillen. Meest voorkomend probleem vormen natuurlijk de blaren. Tijdens trainingstochten geven de blaren aan waar de huid nog niet sterk genoeg is. Behandeling na binnenkomst is als volgt: met b.v. een veiligheidsspeld aan beide uiteinden van de blaar een gaatje prikken en het vocht uit de blaar drukken. Zorg dat het vel van de blaar mooi glad op de onderhuid wordt aangedrukt. Deze vormt dan later een prima eeltlaag. Doe ook wat jodium op de blaar . Normaal ontstaat er in de uren na de behandeling van de blaar nog wat nieuw blaarvocht. Nogmaals doorprikken en uitduwen. Soms voelt men dat de blaren eraan komen, maar dat ze nog niet behandeld kunnen worden. Wacht dan met de behandeling tot enkele uren na de tocht. De blaren zijn dan "rijp". Veel vervelender dan blaren zijn kapotgelopen voeten. Dan is er sprake van echte wonden. Probeer dat te voorkomen. Het is pijnlijk en maakt het lopen zeer moeilijk of zelfs onmogelijk. Voorkom daarom ook dat blaren openscheuren, want dan heb je in feite ook een wond. Wanneer je een bloedblaar oploopt, moet je er zelf vanaf blijven en je laten behandelen door een gediplomeerd EHBO-er. Sommige mensen zweren bij het vooraf dakpansgewijs afplakken van hiel, tenen of de hele voet met sporttape. Men creëert als het ware een extra laag over de huid. Het afplakken dient wel te gebeuren door deskundigen (Rode Kruis) om te voorkomen dat de bloedcirculatie wordt verstoord. Dit is herkenbaar aan blauwe voeten en is zeer gevaarlijk.Probeer het afplakken gewoon eens een keer tijdens een training.
De huid van de voeten kunnen we harden door dagelijks enkele minuten een koud voetbad te nemen. Inwrijven met kamferspiritus helpt ook. Op deze manier bestrijd je tegelijkertijd zweetvoeten. Dit moet je natuurlijk wel een aantal weken volhouden.
Een probaat middel tegen blaarvorming is het insmeren van de voet met een speciale vaseline of skinlube of gehwol (de "gewone", niet de "extra"), verkrijgbaar bij de drogist. Men voorkomt wrijving en daarmee blaarvorming. Goed tenen, hak en andere kwetsbare plaatsen invetten en bij een pauze controleren en eventueel opnieuw insmeren.
Zorg dat de teennagels niet te lang zijn, maar knip ze ook niet te kort.
Schoeisel moet aan enkele eisen voldoen. Het moet ingelopen zijn en soepel en gemakkelijk zitten, en niet te strak. De voet zwelt namelijk iets op na een tijdje lopen. Te ruime schoenen zijn funest, want dan gaat de voet schuiven. Oneffenheden aan de binnenkant of kapot binnenwerk zijn uit den boze. Dikke zolen voorkomen dat men ieder steentje voelt na een paar uur. De hedendaagse sportschoen is heel geschikt, zolang het droog blijft. Bij flinke regen of plassen heeft men echter snel natte voeten. Met doorweekte voeten is men kansloos. Het beste kan men naar een goede sportzaak gaan en een goed paar wandelschoenen uitzoeken.
Sokken behoren droog, naad- en stoploos te zijn en goed passend. Pluisjes verwijderen. Plooien zijn funest. Harde plekken (b.v. van opgedroogd zweet) moet men door wrijven en kneden soepel maken. Reserve sokken hebben de voorkeur.
Kleding moet gemakkelijk zitten en kunnen "ademen". Trainingspakken zijn prima, mits niet van kunststof.
Dringend aan te raden is om een paar extra sokken mee te nemen. Ook als je geen natte voeten krijgt vanwege regen of transpiratie is het prettig om b.v. halverwege schone sokken te kunnen aantrekken. Overigens moet je proberen zelf zo weinig mogelijk mee te sjouwen. Naast de sokken eigenlijk alleen nog iets tegen regen of kou, als daar kans op bestaat, en eventueel een extra boterham. Vaseline e.d. kun je in noodgevallen bij het Rode Kruis krijgen. Sjouw ook geen dikke portemonnaie of portefeuille mee, maar hooguit een klein beursje met genoeg geld voor drinken of eventueel wat eten. Zorg voor munten en een telefoonkaart of een gsm, zodat je altijd naar huis kunt bellen. Ideaal is natuurlijk als je een privé-verzorger hebt die op bepaalde plaatsen klaar staat met b.v. reserve kleding, sokken, schoenen, handdoek, paraplu, trui, muts, jack, vaseline/uier zalf, gehwol, toiletpapier en je favoriete eten en drinken.

Trainingtochten

Natuurlijk moeten er een paar kilometertjes getraint worden. Het meest handig is het om deel te nemen aan georganiseerde wandeltochten. Voor een uitgebreid overzicht van tochten surf je naar het Landelijk Wandel Programma of de Wandelkalender.

Tijdens de mars

  1. Wandel je eigen tempo en ga niet te hard van start. Forceer je niet en maak geen extra grote passen om met een ander in de pas te lopen. Maar loop wel door en ga niet slenteren. Rust niet te veel. Iedere twee uur een kwartier rust moet voldoende zijn met eventueel halverwege een wat langere rust. Rusten blijft echter een individuele zaak. Als men te lang rust, krijgt men het koud en verstijven de spieren. Enkele minuten met de voeten omhoog is goed. Maar ga niet op de koude grond zitten. Zit men er helemaal doorheen, dan kan een uur goed rusten en een stevige hap nog wel eens de oplossing zijn. Van zingen onderweg kikker je op.
  2. Probeer ieder half uur een beetje te eten en te drinken, maar steeds in kleine hoeveelheden. Neem geen alcohol en evenmin etenswaar die je normaal ook niet gebruikt. IJs en koude dranken zijn af te raden. Een kop soep onderweg is prima, of een warme hap. Fruit is altijd goed, ook tegen de dorst. Speciaal "krachtvoer" vooraf is niet nodig. Gewoon goed blijven eten volstaat.
  3. Door de steeds maar herhaalde bewegingen ontstaat de kans dat m.n. onder de oksels, aan de binnenkant van de dijbenen en bij de bilnaad de huid kapot schuurt. Transpiratie verhoogt het risico. Zorg derhalve dat dergelijke kwetsbare plekken droog en schoon zijn . Preventief kan men er wat vaseline of uierzalf op doen (maar weinig). Knellende kleding of harde stroken en randen kunnen ook leiden tot schuren.
  4. Bij een droge of schrale wind, bij koude of zon, maar ook door de dorst kunnen de lippen schraal en pijnlijk worden. Zorg daarom voor een lippenbalsem als Purol, Blistex of Labello. Bij een erg schrale of koude wind kan het zelfs nodig zijn het hele gezicht in te wrijven en eventueel ook nog de handen.
  5. Door langdurig zwaaien met de handen omlaag kunnen gezwollen vingers ontstaan. Aan te bevelen is ringen thuis te laten.

  6. Loop je bij duisternis, houd dan zeker de linkerkant van de weg aan wanneer een trottoir ontbreekt. Nuttig is dan een kleine zaklamp en reflecterende kleding. Veiligheidsvestjes zijn ideaal en al voor minder dan €  6,-- te koop (Aanbiedingen gezien vanaf €  1,99). De meeste botsingen vinden plaats met fietsers en bromfietsers. Zij benutten vaak dezelfde paden en zijn niet erg wendbaar. Laat als wandelaar of trimmer vroegtijdig en duidelijk merken welke lijn jij aanhoudt. Kies in beginsel de berm.
top

Kennedymars Vijfhuizen · Telraam 4 · NL-2141EG · Vijfhuizen · Nederland · Telefoon: 023-5623865 · Email: info@kennedymarsvijfhuizen.nl